Na kilo Kari klobásy budeme potřebovat:
- půl kila předního hovězího masa
- 0,35 kg vepřového výřezu s kůží
- 0,15 kg vepřového sádla bez kůže
- 140 ml vody
- 3g utřeného česneku
- 3g kari koření
- 1g mletého pepře
- skopová střeva
Postup
Čerstvou krkovičku a vepřový výřez bez kůže nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5cm, pokrájené maso vložíme do nádoby, přidáme sůl, utřený česnek a polovinu koření, důkladně promícháme a díme do chladničky na jeden den odležet.
V den výroby klobás umeleme hovězí maso na jemno, samostatně umeleme část vepřového výřezu. Umleté hovězí maso smícháme s vodou, zbytkem koření i vepřovým výřezem a zpracujeme v pojivou spojku. Do spojky pak vložíme proleželé kostky krkovičky a výřezu a vše řádně promícháme. narážíme do vepřových sdíraných střev , klobásy přetočíme , zašpejlujeme nebo zaštipujeme na kusy o hmotnosti asi 300gramů.
Klobásy dáme do vyhřáté udírny a udíme asi hodinu při 60 stupních do zlatohněda. Potom klobásy vyndáme s udírny a ještě dovaříme při 72 stupních při teplotě 70-75 stupních asi 30 minut nebo doudíme při 90 stupních do zlatohněda.