Ingredience na hanácké domácí klobásy
- 100g nasoleného proleželého libového hovězího zadního masa,
- 0,5 kg čerstvé vepřové plece bez kůže
- 0,4 kg čerstvého tučného výřezu bez kůže
- 80 ml vody na vymíchání
- 3 g mletého pepře
- 2 g mletého kmínu
- 1g utřeného česneku
- 0,5g mleté papriky
- 22 g dusitanové rychlosoli
- vepřová střeva
Postup
Čerstvou plec a tučné vepřové maso nakrájíme na drobné, asi centimetr velké kostky, které pak promícháme s rychlosolí a necháme v lednici asi den odlžet.
Hovězí maso umeleme na řezačce na jemno a pak s částí vody vymícháme v dobře pojící spojku. před koncem míchání přidáme koření rozmíchané v trošce vody, kromě papriky. Proleželé vepřové maso promícháme s paprikou rozmíchanou ve vodě, přidáme spojku z hovězího masa a vše dobře znovu promícháme. Narážíme do sdíraných vepřových střev , a klobásy děláme asi 200g těžké, zavěsíme na hole a vložíme do vyhřáté udírny.
Udíme v přiměřeně horké udírně po dobu asi 8 hodin v hustém kouři, barva klobás vyndaných z udírny musí být tmavo hnědá.