Pokud už Vás omrzely supermarketové uzeniny plné drůbežího separátu, barviv a mleté housky , můžete zkusit domácí vepřové klobásy. Dá se na ně zpracovat celkem dost masa, které není v kuchyni příliš populární hlavně díky své tučnosti.
Na domácí vepřové klobásy budete potřebovat
- 2 kila zadního hovězího
- 2 kila tučného vepřového bůčku
- kilo vepřové plece
- kilo vepřového výřezu nebo ovarového kolene
- 1/4 kila krupice
- voda na vymíchání hovězí spojky
- pepř a sůl
- na kilo směsi 3 g sladké papriky
- na kilo směsi 1 g drecného kmínu
- 3 stroužky česneku
Recept :
- hovězí maso pomeleme na jemno a osolíme
- přidáme na jemnou umletý vepřový výřez
- vymíchíme s voud a krupicí do homogenní spojky
- pak vmícháme koření a znovu osolíme
- ostatní vepřové maso pokrájíme asi na půl centimetrové kostičky
- naplníme do střev, vážeme asi po 15 cm
- udíme v teplém kouři asi 3 hodiny
- necháme dojít v horké vodě asi půl hodiny – ne varem
- znovu udíme další 2 hodiny vlažným kouřem