Ze všech stran se na nás valí zásady zdravýho životního stylu „Jezte hodně zeleniny, jezte luštěniny. Dělejte všechno na páře.“ Jenže někdy zkrátka přijde okamžik, kdy chceme zažít jinou chuť a to chuť smažený cibule na sádle a dokonalýho domácího knedlíku nebo čerstvýho chleba. Kde jinde tyhle věci propojit, než v klasickým hospodským guláši. Nevim proč, ale někdy je doma těžký dosáhnout toho správnýho guláše ze zaplivaný čtyřky. My se ale o to stejně pokusíme.
Vepřový guláš rovná se hodně cibule
Naprosto zásadní, když se pouštíme do výroby guláše, je poměr cibule a masa. Někde se dočtete, že poměr by měl být asi takový, že na kilo masa patří zhruba půl až tři čtvrtě kila cibule. Já si myslim, že jestli zvolíte poměr 1:1, tak tím určitě nic nezkazíte. Cibule ke guláši rozhodně patří a to nejen v uvařeným stavu, takže tou nešetříme. V hrnci nechte rozpustit sádlo a přidejte k němu nasekanou cibuli. Cibule na sádle nám krásně provoní celou kuchyň. Ve chvíli, kdy konečně získá tu úžasnou zlatavou barvu, tak ji lehce posypejte paprikou nebo přímo speciálním kořením na guláš. Jestli si nejste jistý tím, jakou kombinaci koření vybrat, tak právě směs na guláš bude pro vás ideálním řešením. Na každým trhu už najdete stánek s kořením a koření na guláš je klasika, kterou mají všude, nemusíte pak řešit, která chuť vašemu výtvoru chybí. Cibuli s kořením osmahněte jen krátce, jinak vám základ zhořkne. Jestli se vám to i tak stane, začněte radši znovu, chuti připáleniny se nezbavíte a chuťová exploze na konci celýho procesu vás určitě nečeká.
Co na vepřové na guláš? Plecko!
Pak už je na řadě maso. Plecko před nakrájením je lepší očistit, jinak budete kousky masa zbytečně přežvykovat. Kus plecka nakrájejte na kostky tak velké, jak vám vyhovuje. Někdo dává přednost většímu kusu masa, někdo má zase radši jedno maso = jedno sousto. Maso přidáme k cibuli a narychlo orestujeme. Jestli chcete, aby měl guláš pěknou barvu i lepší chuť, přidejte tak dvě lžíce rajčatovýho protlaku, ten zvládne obojí. A teď zalijte vodou nebo vývarem, no a nechte vařit. Vaření masa je u guláše asi ta nejhorší část. Ptáte se proč? Až ucítíte tu vůni, budete se maximálně těšit na tu chuť a maso bude pořád tvrdý, tak to pochopíte. Je to tak, maso je potřeba vařit opravdu doměkka, můžete si pomoct papiňákem, ale ne každý ho doma má. Naštěstí, kdo si počká, určitě se dočká.
Je to tady, maso je měkký a nás čeká další krok. Jestli jste použili místo vývaru vodu, přichází správný čas na to, abyste přidali masový bujon. Určitě jste si všimli, že teď je guláš spíš obarvená voda, proto je potřeba ho ještě zahustit. V tomhle okamžiku se názory liší, někdo zásadně prosazuje zahušťování guláše chlebem, někdo je na straně klasický jíšky. Skupinu těch, který dávají přednost instatní jíšce, nezapočítávám, přece si ten guláš nebudeme kazit něčím takovým. Nechám jenom na vás, jakou skupinu si vyberete. Když je zahuštěno, přidejte pro lepší chuť ještě česnek a taky můžete přidat čerstvou majoránku, uvidíte, jak vám obě tyhle věci guláš krásně provoní. Ochutnejte… Dokonalý? Nebo něco chybí? Někomu může chybět paprika. Já papriku nemám zrovna moc v lásce, muž ji miluje, a tak to řešim tak, že ji nakrájim čerstvou a muž si ji společně s cibulí dá do své porce. Aspoň můžete mít pocit, že jíte zdravě, přece jen je to čerstvá zelenina:).
Teď už stačí jen nakrájet knedlík nebo čerstvý chleba a naprosto se odevzdat tý chuti klasickýho guláše. A poslední rada nakonec…? Jestli to vydržíte, nechte si ten guláš aspoň den uležet, přece jen tu hospodskou chuť získá hlavně časem.
Ingredience na vynikající guláš z plecka
- 700g vepřového plecka
- 700g cibule + nějakou cibuli při servírování
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2-3 stroužky česneku
- 1 paprika
- vývar nebo bujon
- směs koření na guláš (nebo pepř, nové koření, kmín, pálivá a sladká paprika)
- čerstvá nebo sušená majoránka
- sůl
- na zahuštění – chleba nebo jíška