Vepřové v mrkvi… Jednoduchý název, jednoduchý postup, zkrátka jednoduchý jídlo. Může se vám zdát, že tohle jídlo v sobě žádný zázrak neskrývá, ale opak je pravdou. Upřímně, já vepřový v mrkvi miluju právě kvůli tomu, jak je jednoduchý a moc dobrý. Často přemýšlim, co zase budu dělat k večeři… Když se mi nechce vymýšlet žádná novinka nebo něco extra složitýho, dost často se uchýlim právě k tomuhle receptu. Všichni doma ho máme rádi a bez přehánění je hotový do pár minut. No není to ideání kombinace pro večeři na všední večer? Taky přesto, že je tam vepřový maso, tak nepatří k nějakým těžkým jídlům, který byste si nemohli večer dát. Tak rychle se do toho pustíme, ať už si můžete pochutnávat na týhle lahůdce.
Vepřové maso nebo vepřová konzerva?
Tak jak na to? Jako první si musíte rozmyslet, jestli tenhe recept budete dělat přímo z vepřovýho masa nebo z vepřový konzervy. Já mám rozhodování poněkud jednoduchý. Protože mám úžasnou babičku, která dělá naprosto bezkonkurenční pomazánky a taky zavařený maso z divočáka, nemusim takový dilema řešit. Ale jak už jsem řekla, její výtvory jsou bezkonkurenční, a tak se dost často stane, že si jdu pro další sklenici a už není. V takovým případě používám o něco radši právě konzervované maso, nějak mi to k tomu receptu pasuje víc. Ještě, abych vyvrátila jednu domněnku, která může vzniknout. Když říkám vepřovou konzervu, rozhodně nemám na mysli tu nejlevnější, kterou v obchodě potkáte a která má v sobě míň masa než jídlo pro psy. Proto se na výběr trochu zaměřte a nějakou dobu tomu obětujte. Není nad to, když koupíte maso v průhledný sklenici, přes kterou je vidět, že součástí je skutečný vepřový maso.
Maso máme vyřešený a je na řadě konečně samotný vaření. Jestli jste se dle mý rady rozhodli pro zavařený maso, tak seberte trochu tuku, který je tam ztuhlý a dejte ho do hrnce. Chvíli čekejte, než se tuk rozpustí a přidejte cibuli. Cibuli je nejlepší nasekat na co nejdrobnější kousky. Záleží jen na vás, já ráda používám kombinaci červený a obyčejný kuchyňský cibule. Vlastně ani nevim proč, možná kvůli vzhledu, chuťově to zase takový rozdíl není. Cibule nadrobno se nám restuje a my ji pořád hlídáme, aby se nespálila. Občas promícháme a mezitím si připravíme mrkev. Tuhle část osobně nesnášim, ale nebudu vás odrazovat:). Mrkev nejdřív oloupejte nebo jen omyjte, podle toho, jak vypadá. No a teď nastává čas krájení a krájení a krájení. Jasný, můžete si práci zjednodušit tím, že použijete robota a mrkev si nastrouháte, ale mně to prostě nechutná, když ta mrkev není na silnější kolečka. Nemám zkrátka ráda, když je mrkev v mase rozvařená. Mrkev pořád krájíme a k cibuli přidáme maso, chvilku na to i nakrájenou mrkev. Teď je chvilka na uklizení kuchyně a dalších věcí, který je potřeba při vaření. Už nic zásadního dělat nebudete, takže si pořádek bez problémů udržíte. Když není mrkev úplně tvrdá, ale akorát na skus, máte už skoro hotovo. Nebojte, nezapomněla jsem na dochucení, to přichází na řadu právě teď. Možná se vám to zdá dosti slabý, ale věřte, že někdy je míň víc, tady v tomhle receptu to platí dvojnásob. Na dochucení totiž bohatě stačí obyčejná sůl, dál čerstvě namletý pepř, kousek česneku a čerstvá petrželka.
Tak a večeře je hotová. My dáváme přednost mrkvi s čerstvým křupavým chlebem, ale jestli byste si ji dali radši s bramborama, tak jen do toho. Na její chuti to nic nezmění, vždycky bude dokonalá.
Suroviny na vepřové v mrkvi
- 1 vepřový maso ve sklenici nebo vepřová konzerva
- asi 6 větších mrkví
- 1 cibule + 1 červená cibule
- 1-2 stroužky česneku
- čerstvá petrželka
- pepř
- sůl