A je tu zase období, kdy u silnic stojí zástupy aut a lidi běhají s košíkama po lese. Díky letošnínu suchu tedy asi úplně zbytečně, ale zkouší to, co kdyby 🙂 Přesně tak, začínají houbařský žně a kdo nechodí po lese a nerozeznává hříbky od mochomůrek jakoby nebyl. Můžeme říct, že je to takový krásný sport, který je ještě navíc zakončený něčím velmi příjemným. Rozhodně teď nemám na mysli čištění hub. Není přece nic lepšího, než se po zdárném sportovním výkonu odměnitněčím dobrým k jídlu. A tak se konečně dostáváme od klidné procházky lesem k dynamičtějšímu vaření.
Houby jsou základ
Je jasný, že jako první si musíte připravit houby, pokud je teda nemáte už usušený nebo nakrájený v mrazáku. Houby je potřeba zbavit všeho jehličí a jiných přírodních věcí, který se na ně v lese přilepily. Když máte houby očištěný, tak je nakrájejte na plátky a nechte je nějakou chvíli vařit ve vodě. Určitě je nechte vařit aspoň půl hodiny. Pak jsou houby měkký a nejsou taky tak těžký do žaludku. Po uvaření houby zceďte a nechte je na straně, protože teď se nějakou chvilku budeme věnovat masu.
Jaké vepřové maso? Krkovice!
Možná se ptáte, jaký maso pro tenhle recept zvolit. Někdo používá plecko, někdo dává přednost kotletě. Já jsem zastáncem dobrý krkovice, protože u tý se vám nemůže stát, že plátek bude vysušený. Teď má možná někdo v plánu ohradit se tím, že krkovice je moc prorostlá, ale zkuste to a uvidíte. Každopádně, nejdřív si zajděte k řezníkovi, pořádně si omrknout kusy masa a vybrat si takovou krkovici, jaká vám chuťově vyhovuje. Najde se přece spousta lidí, který si s chutí dají i o něco prorostlejší kus masa. No a když je vybráno, ten kus masa si doma nakrájejte na jednotlivý plátky, můžou být i trochu silnější.
Recept na vepřové maso na houbách
Plátky krkovice můžete pro lepší chuť pomazat hořčicí, samozřejmě je osolte a opepřete. Pepř je lepší, když ho čerstvě namelete, jeho chuť je pak výraznější. Když necháte maso chvíli odpočinout, dobře uděláte. Mezitím si můžete připravit základ omáčky. Olej s máslem necháme v pánvi rozehřát a když začnete cítit vůni másla, je na čase přidat cibuli. Cibuli nakrájejte podle toho, jak vám to vyhovuje. Někdo se radši zakousne do větších kusů týhle nepostradatelný ingredience, někdo má naopak radši, když se cibule v jídle ztratí. Tak jak jste na tom vy? Já si nakrájim cibuli na větší kusy a už ji dávám do pánve, ta vůně je úžasná. Když trochu chytne barvu, je na čase k ní přidat plátky masa. Maso se vám musí pořádně zatáhnout. Aby nepustilo šťávu dřív než na talíři, dávejte si pozor na tuk v pánvi, ten musí být opravdu dost horký. Když je maso hotový, stačí ho dát na chvíli stranou. V pánvi nám zbyl už jen výpek s cibulí a ten si teď dochutíme tymiánem a česnekem, taky lehce posypeme moukou, aby se omáčka zahustila. Konečně přišel čas na připravený houby a taky vodu. Můžete přidat i houbový bujon, který se dá lehce sehnat v každým supermarketu a přece jen dodá jídlu ještě o něco houbovější chuť. A tak když máte omáčky dostatek a její konzistence vám vyhovuje, už jí jen dochuťte solí a pepřem, přidejte maso a nechte ještě chutě v pánvi nějakou chvíli prolnout.
A máme hotovo! Stačí servírovat a naplno se oddat chuti lesa, která je propojená se šťavnatým kusem vepřovýho masa. Jestli jako přílohu zvolíte těstoviny nebo rýži, nechám už jen na vás.
Suroviny na vepřové na houbách
- 600g vepřové krkovice
- 2 hrsti hub
- 1-2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- čerstvý tymián
- houbový bujon
- hořčice
- pepř
- sůl