Pečená krkovice

Krkovice s chilli omáčkou a krokety… Poslouchám se, jak často říkám tuto větu při návštěvě mé oblíbené restaurace. Samozřejmě jídelní lístek mají více než bohatý a každá volba je ta správná, ale ta krkovička u mě nějakým způsobem vede. Vlastně si návštěvu zdejšího podniku nedovedu bez  tohoto kusu masa představit.  Samozřejmě, kam se hrabe na naši domácí ( viz text Vepřová krkovice nejlepší recept)  🙂   A jak už to bývá, když vám něco velmi chutná, snažíte se různými způsoby dosáhnout té stejné chuti i doma. Teda doufám, že v tomhle ,,postižení“ nejsem sama. A přesně touto mojí ,,nemocí“ začíná příběh receptu na steak z krkovičky.

Jak už jsem se zmínila, mým cílem bylo dojít cestičkami příprav ke stejné chuti jako mi byla známa. No nebudu moc dlouho chodit kolem horké kaše, to se mi samozřejmě nepovedlo. Ačkoliv po mnoha pokusech jsem dosáhla, podle mýho názoru, vynikajícího jídla, stejně to není ona – ta správná, ale snad vám moje varianta bude chutnat a třeba si ji o něco obohatíte i vy.

Kus masa se počítá i u krkovičky

Tento recept samozřejmě začíná u masa. Rozhodně se nespokojte s nějakým ošizeným kouskem či dokonce s nějakým, u kterého si nejste jistí jeho čerstvostí. Je víc než jasné, že záleží jen na vás, ale já při tomto receptu dávám velký důraz na to, aby byla krkovice opravdu libová a aby to nebyl žádný slabý pláteček, zkrátka to chce opravdu pořádný kus masa. Ve chvíli, kdy máte už maso vybrané doma a chystáte se k přípravě, rozhodně neberte do ruky paličku na maso. Naprosto postačí, když vezmete svojí vlastní ruku a použijete klouby k tomu, abyste maso jen tak lehce naklepali. Takto naklepané maso opepřete čerstvě namletým pepřem a lehce posypejte country kořením ideálně bez přidané soli. Teď  ho nechte nějakou chvilku odpočívat.

Nyní si nejspíš říkáte, že je čas na přípravu omáčky, ale tu necháme ještě chvilku stranou. Protože tenhle recept si vyžaduje jednu takovou nadstandartní surovinu a tou je smažená cibulka. Cibulku si můžete vytvořit sami doma nebo si ji koupit. Už se dá běžně v obchodech sehnat, takže pokud víte, že na přípravu nebudete mít tolik času, použijte klidně koupenou. Pokud si ji chcete vytvořit sami doma, je nejjednodušší možnost usmažit ji ve friťáku. Ovšem ne každý takovou možnost má. Jestliže friťák nevlastníte, bude  vám muset stačit pánev s rozpáleným olejem. Co se přípravy cibule týče, já ji nejradši krájím na kolečka, protože mám moc ráda, když se můžu zakousnout do většího kousku cibule a ta její chuť je v jídle výrazná. Někdo má ale radši, když je jen na malé kousíčky, které se rovnoměrně dostanou do každého sousta.

Omáčka na vepřovou krkovičku

Ano, v dalším kroce přichází už na řadu chilli omáčka. Jako základ omáčky je nejlepší použít výpek ze steaku, proto si nejdříve budeme muset udělat  krkovici. Plátky masa dejte na rozpálenou pánev, která je jen jemně potřená olejem. A na pánvi ho osolte. Samozřejmě opékejte z obou stran a když je maso hotové, vyndejte ho z pánve a nechte chvíli odpočívat v alobalu. Alobal je dobré použít i kvůli tomu, aby masu vydržela správná teplota i při servírování. Výpek z masa okořeňte asi špetkou chilli a zamíchejte, poté přidejte jíšku, kterou jste si před tím připravili a vše zalijte trochou vody. Jíška se rozpustí a vy můžete přidat smetanu. Nyní nechte nějakou chvíli omáčku vařit. Důležité je, aby se omáčka vařila tak dlouho, dokud se nezbaví moučné příchutě. Když má omáčka, dle vás, správnou konzistenci, přidejte jestě podle chuti sůl, pepř, případně i trošku chilli.

Tak a máte hotovo. Maso je připravené v alobalu, omáčka na plotně a cibulka usmažená. Pokud přemýšlíte, jakou k přílohu k jídlu zvolit, tak nad tím příliš neuvažujte a rozhodně zvolte domácí hranolky nebo krokety. Já tentokrát zvolila hranolky, protože přece jenom jsou o něco jednodušší na přípravu. Konkrétně k tomuto jídlu nejradši dělám hranolky dochucené čerstvým česnekem. Upřímně doufám, že moje verze potěší vaše chuťové pohárky stejně jako mě, když si užívám každé sousto tohoto jídla ve své oblíbené restauraci. Dobrou chuť!

Recept na pečenou krkovici

  • 4 silné plátky libové krkovice
  • 800g brambor
  • 2-3 menší cibule
  • 1 smetana
  • chilli
  • country koření
  • sůl, pepř
  • 1-2 stroužky česneku (na hranolky)
  • suroviny na jíšku (mouka, máslo)
  • olej

Napsat komentář