Málo který kus vepřového masa má tak dobrou pověst, jako právě vepřové koleno. Když se nad tím čistě pragmaticky zamyslíte, co je na kolenu vlastně tak moc super, že o něm prakticky všichni mluví v superlativech, se slinou v koutku a div ne se slzkou v oku. Masa je vepřovém na koleni málo, oproti plecku nebo třeba vepřové krkovici pečené v celku prakticky zanedbatelné množství.
Pověst vepřového kolena
Jeho kvalita je taky docela pochybná, že by bylo nějak extra libové se určitě nedá říct, do kotlety nebo vepřové panenky světlená roky daleko. Vepřové koleno, hlavně pečené, není určitě nejlepší ani na porcování. Silná kost uprostřed se opravdu špatně seká, je to jedna z nejsilnějších a nejhouževnatějších kostí z celého prasete. Ve srovnání s pečenými žebry je tohle prakticky nenaporcovatelná část masa. A přesto je za jednu z nejlepších lahůdek z celého prasete považováno pečené vepřové koleno, bezesporu. Čím to?
Asi neexistuje jednoznačná odpověď. Hlavní pravda bude asi v charakteru tohohle kusu masa. Vepřové koleno vždycky bude patřit k těm levnějším druhům vepřového masa. Množina lidí, která si ho vyzkouší bude tudíž vždycky větší než třeba u vepřové panenky. (jen pro srovnání – kilo panenky vychází běžně na 250 korun, zatímco koleno pořídíte většinou pohodlně do stovky. Podovná lidovka jako vepřový bůček) Díky tomu, že maso z kolene není úplně exklusivní, o to větší péči věnujete často jeho dochucení – existují recepty na vepřové koleno na černém pivě, na medu, na divokém koření a spousta a spousta dalších. Jestli se někdy v televizi mluví a lidové gastronomii, tak tohle je právě ten případ.
Vepřové koleno je navíc typicky hospodské jídlo, a to mu prostě na popularitě nepochybě přidá. Stejně třeba jako tlačenka má tudíž tahle zabijačková pochoutka reklamu kam se podíváte. Navíc nejde říct, že se jedná o nějaké jídlo typické pro konkrétné období. Dejte si třeba vepřový ovar v červenci. To asi neuděláte. Ale vepřové koleno? Proč by ne, možná o tom ani nevíte. Takové grilované koleno je klasická pochoutka určená do zahradního grilu. V létě s marinádou a pivem večer na zahradě, kdo by si nedal …
Recept na vepřové koleno
Je úplně brutálně jednoduchý a krátký. Nečekejte žádné exotické koření, Sous Vide vaření ve vakuu ani žádné podobné gastronomické blbiny. Na nejlepší pečené vepřové koleno – na to staré, klasické hospodské a zabíjačkové – potřebujete jen sůl, pepř, kmín a česnek. To je všechno. Pak samozřejmě vepřová kolena. Ano, budou nejméně dvě, nikdy nedělejte jen jedno – je to málo, jedno nikdy nestačí. Potřebujete relativně velký pekáč, koleno se musí péct rovnoměrně ze všech stran, aby mělo krásně křupavou kůžičku. Protože pohled tady rozhodne, na koleno musíte dostat chuť jen co ho uvidíte. Nejlepší je podle mého jen tak s chlebem a pivem. Prostě normální jídlo do hospody. Ne do pětihvězdičkového hotelu. Do normální české hospody kde se dobře vaří. České prase. Česká hospoda. Normální české jídlo. Nejlepší pivo na světě. Vepřové koleno. Co chcete víc ?
Kůže na vepřovém koleni je relativně tuhá. Je dobré ji nakájet na malé tverečky. Dostane po vypečení krásnou kresbu i barvu, a lépe se vypeče tuk. Bude stačit jen trochu podlít vodou
Mozaika na vepřovém koleni – tahle menší jsou přední
Tady je možné hezky vidět rozdílnou velikost předního a zadního – stačí pak už jen sůl, kmín, pepř a potřít rozetřeným česnekem. Podlijte trochou vody a hurá do trouby, na 150 stupňů
Po 40 minutách už vypadá koleno takhle. Podléváme vypečenou šťávou, podle potřeby dolijeme trochu vlažné vody. Kůrřiřku nikdy nenecháme připálit. Tuku je dost, na koleni je spoustab vepřového sádla
Detail na hotové pečené vepřové koleno po 60 minutách – nevypadá to vůbec špatně
Konečná, hotovo. Koleno je pečené. Stačí jen na talíč, otevřít pivu a ukrojit chleba. Připravte si utěrku nebo ubrousek. Budete mít asi mastné ruce. Pusu určitě …. _)
Po hodině pečení nemůže být ani z poloviny hotové, já ho táhnu na 120°C cca 4 až 5 hodin.
Asi uxu s Vámi souhlasit, peču koleno dvě hodiny na 160 a je pořád tuhé
Máte pravdu stačí povařit 40 min pak stačí hodinka pečení a je to mňamka
Vypadá to opravu pěkně,ale nevěřím,že se to peče pouhou hodinu Vždyť to musí být ještě tuhé.Snad když se to předvaří a potom dá do trouby, tak potom snad ano