Dušený vepřový maso s kapustou… Nebudu se bláhově domnívat, že většině z vás se nevybaví nějaká ne moc vábně vypadající směs, kterou na talíř mrskly kuchařky ze školní jídelny. Ale tak pojďme se odprostit od stereotypů a zkusit si tenhle recept malinko vymazlit. Třeba dokonce zjistíte, nejenže vám to zachutná, ale že dokonce vám ta chuť chybí, když se nějakou chvíli neobjeví ve vašem jídelníčku.
Kapusta není jen „školní jídlo“
Tak jakým způsobem docílit toho, aby toto jídlo nebylo jen jedlé, ale aby bylo především chutné? Jako první je potřeba se zaměřit na čerstvost surovin. Čerstvé suroviny jsou základem dobrého jídla, takže rovnou zapomeňte na něco jako je mražená kapusta a podobný hlouposti, který v tomhle receptu rozhodně nebudeme potřebovat. Dejte si trochu práce s výběrem kapusty. Snažte se vybrat krásně zelenou a na první pohled šťavnatou. Někdo dá možná přednost růžičkový kapustě. Přece jen ta kapusta vypadá na pohled ještě o něco líp, možná jí uvítají především děti. V zásadě nezáleží na tom, jaký druh kapusty vyberete, pro recept se hodí obě stejně dobře. Pokud je kapusta vybraná, je další surovinou v pořadí maso. Jelikož maso je stejně jako kapusta hlavní surovinou, bylo by dobrý mu věnovat taky určitou pozornost a nezajít do prvního supermarketu, který potkáte a vzít tam první maso, co vám přijde pod ruku. Určitě nejlepší možnost je zajít k prověřenýmu řezníkovi. Tam se porozhlédněte a vyberte si. Nejlepší je zvolit o něco tučnější kousek, třeba bůček a smíchat ho s libovějším masem, například s kýtou. Čerstvý maso musí nejen dobře vypadat, ale taky nesmí být cítit, klidně si to ještě v obchodě zkontrolujte a vyražte směrem k domovu, kde už se můžete dát do přípravy.
Maso? Rozhodně vepřový bůček
Maso nakrájejte na menší kostičky, vypadá to líp a líp to i chutná. Přece jen je příjemný si dát sousto rovnou do pusy a neřešit ještě krájení masa. Pro tenhle recept můžete využít papiňák, ale není to potřeba, záleží, jestli chcete ušetřit čas. Nakrájejte si voňavou slaninu a dejte ji do hrnce. Možná vám začne trochu prskat, ale nemusíte se toho lekat a pokračujte. Když se slanina vypeče, přidejte k ní nakrájený maso. Teď budete ho nějakou dobu budete dusit, tak ještě před tím ho musíte ochutit. Sice už mu chuť dodá slanina, ale když ještě přidáte kmín, čerstvě namletý pepř a sůl, tak je chuť masa zase o něco výš. Maso dusíme, dokud není úplně měkký, mělo by se téměř v puse rozpadat, rozplývat. Když uplyne potřebná doba, přichází na řadu kapusta a taky česnek. Česnek buď prolisujte nebo jen nakrájejte na plátky. Někdo má rád, když se do česneku zakousne, někdo má radši, když je jídlo česnekem jen ovoněný, a tak si sami zvolte, co je pro vás nejlepší. Kapustu přidáme buď nakrájenou a růžičkovou kapustu můžete přidat i celou, ale pak ta doba dušení bude o něco delší. Jestli jste pro krájenou kapustu, duste ji jen pár minut, ideálně asi pět, nechceme přece, aby se kapusta rozvařila a byla to kapustová kaše s masem. Na pohled kousky kapusty protkaný kousky masa vypadají krásně, slanina je jen takovou třešničkou na dortu.
Zdá se vám ten recept jednoduchý a nezajímavý? Tak to rozhodně není. Naopak musíte vidět v jeho jednoduchosti výhodu. Časově je sice trochu náročnější, ale zase při něm můžete stihnout spoustu jiných věcí, vždyť maso nás při dušení skoro nepotřebuje, jen ho občas zkontrolujte, aby se vám nepřipálilo. Spálenina by našemu receptu rozhodně neprospěla. Jestli i tak se vám zdá, že pořád receptu něco chybí, tak to se dá velmi dobře ovlivnit správnou přílohou. Čerstvý chleba se skvěle hodí, ale o něco lepší jsou nové brambory. Výborné bude, když je necháte ve slupce a pouze je uvaříte vcelku. Ale když je uděláte na másle s pár základníma bylinkama, taky si moc pochutnáte. Tak čemu dáte přednost? Každopádně dobrou chuť, vychutnejte si jídlo ze školní jídelny trochu jinak!
Suroviny na dušené vepřový maso s kapustou
- 300g vepřovýho bůčku
- 300g vepřový kýty
- 1 kapusta
- 150-200g slaniny
- celý kmín
- pepř
- sůl