Těžko říct, odkud to vlastně přišlo. Jestli od našich západních sousedů, nebo až ze Států. O čem že je řeč – o grilovaném hovězím mase. Steaky, steaky, steaky ! Člověk začíná mít pocit že pokud na grilu nemáte alespoň půlkilový stejk z argentinské krávy, jak byste ani nebyl. A přitom existují mnohem zajímavější masa než všemi opěvované hovězí. Třeba vepřový bůček. Ne opravdu jsme se nespletli, grilovaný vepřový bůček může být fakt delikatesa. Klasický kus masa z vepřového totiž může na grilu udělat spoustu parády.

grilovaný vep?ový b??ek Keywords: grilovaný vep?ový b??ek

Češi nejsou první, kdo ocenili výhody grilovaného bůčku – celkem ve světě známý je pojem “grilovaný bůček bun cha“ – vynikající asijské ( u nás vietnamské ) jídlo který upravuje tučný vepřový bůček skvělým způsobem s charakteristickou nasládlou marinádou.  Asie v tom není sama, Američani používají výraz grilled pork belly , zase se jedná o vepřovou klasiku doplněnou celkem velkým množstvím sladké pikantní marinády.  Soutěživí Američané dokonce pořádají soutěže ve kterých vyhrává ten nejlepší grilovaný bůček, a jedná se dost populární zábavu která si zaslouží i televizní pozornost.  Když můžou hodit bůček na gril Amíci, proč ne my.  Navíc tphle je fakt klasické české jídlo – pečený bůček musí znát v Čechách a na Moravě úplně každý


Bůček na grilu ? Celá řada výhod

Ono se to nemusí na první pohled tak zdát, ale tenhle druh masa má celou řadu výhod. Berme je jednu po druhé

  1. I za krásný kus bůčku pořád platíte normální peníze, za krásný prorostlý kus se pohodlně vejdete do sto padesáti za kilo.  Pokud kupujete maso v nějakém normálním českém řeznictví  ( pomíjím marektingově vymazlené nabídky „Pro Pražáky“ typu Naše maso atd. kde koupíte bůček za jednou tolik než jinde) tak Vás to nezruinuje ani náhodou. A to i když bude u grilu na kus bůčku čekat třeba deset patnáct lidí. Zkuste si to přepočíst na cenu hovězího…
  2. Vybírat můžete maso z kostí i bez kosti.  Každému chutná maso jinak a znám lidi kteří maso na kosti považují za lahůdku, a znám lidi kteří kosti na talíři nesnesou. Tady máte na výběr, bůček se dá koupit z kostí i bez
  3. Libový nebo tučný ? Koupit se dá ten i ten, dnes spíše seženete libovější kusy než ty opravdu hodně tučné. Jateční váha prasat jen mírně přesahuje metrák a to se logicky projevuje i na síle sádla kterou na bůčku máte.
  4. Tuk nese chuť. Na každém bůčku bude větší či menší vrstva sádla. Nebude problém s tím že maso při grilování vysušíte, tohle u bůčku ( na rozdíl od hovězího) skoro nejde.
  5. Kupujete mladé maso. Na rozdíl od hovězího těžko koupíte vepřový bůček ze starého prasete. Ono když přesáhne hmotnost kolem 140 kilo, přibývá už pomalu a prostě se ho nevyplatí krmit. Na rozdíl od krav nebo býků. Jak víte že steak za 600,- korun kilo není z nějaké staré krávy na mléko ? To se u prasete nestane
  6. Můžete grilovat velký kus v celku, nebo už hotové porce . To první je pomalejší, ale maso je řekl bych lépe udělané . U hotových kusů zase bude bůček na grilu hotový za pár minut

Bůček grilujte s marinádou

Bůček můžete dělat jen tak, ale nejlepší je s marinádou. Není vůbec složitá na přípravu a suroviny na ní nemusíte shánět po všech čertech.  Záleží, jak velký kus masa budete mít, obvykle jí děláme litr aby se maso snadno naložilo. Potřebujete :

  • 2 lahve tmavého piva
  • 6 polévkový lžic medu
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky rozetřeného česneku
  • sladkou papriku
  • Sůl a pepř
grilovaný vep?ový b??ek Keywords: grilovaný vep?ový b??ek

Bůček je fajn naložit alespoň pár hodin předem, pokud grilujete tak velký kus bůčku v celku jako my, klidně přes noc. Nebojte se použít marinovací jehlu aby se šťáva dostala i dovnitř masa

Při grilování budeme bůček potírat, aby chytnul krásnou barvu.  Takže si nezapomeňte připravit štetec na potírání masa, ideálně na dlouhé násadce.

grilovaný vep?ový b??ek Keywords: grilovaný vep?ový b??ek

Pokud máte tak velký kus bůčku , grilujte ho pomalu, nespalte ho. Říká se tomu nepřímé grilování, česky řečeno netopíte hned pod masem ale kolem něho. Vlastně ho na tom grilu pomalu upečete.

grilovaný vep?ový b??ek Keywords: grilovaný vep?ový b??ek

Vypadá to nádherně, že jo. Zapomeňte na stejky, zkuste grilovaný bůček  … 🙂

grilovaný vep?ový b??ek Keywords: grilovaný vep?ový b??ek

Komentujte

avatar
  Odebírat  
Upozornit na