Časem zjistíte určitě sami, že vepřový bůček tvoří docela zásadní část prasete. Alespoň to tedy tak vypadá když se člověk koukne do mrazáku. Balíčku na kterých jsou nápisy kotlety, panenka nebo plecko rychle ubývá, ale bůčku je pořád dost a dost. Množství jídel, které můžete zkusit z bůčku je zdánlivě neomezené množství , ale časem to sklouzne k pečenému bůčku, roládě z vepřového bůčku a výpečkům z vepřového. Pak máte samozřejmě možnost použít bůček na klobásy a salámy, ale to je přeci jen na výrobu docela složitá záležitost. Minimálně časově náročná
Vynikající pomazánka z pečeného bůčku
Řešením se může jevit docela jednoduchá pomazánka z pečeného bůčku. Těžko budete hledat jednoduší druh paštiky – teda správně asi řečeno pomazánky – než je tahle. Výčet surovin, podobně jako u celé řady zabíjačkových pochoutek je tak krátký, že nazývat ho recept v případě bůčkové pomazánky je trochu nadnesené. Shoduje se vlastně prakticky do písmene s receptem na vepřové výpečky , alespoň co se surovin týče. Myslím že takhle i vlastně vznikl – pokud děláte výpečky v nějakém větším množství ( a to se děje dost často) snadno se stane že prostě nějaké zbydou. No, a co s nimi – není nic snazšího než je pomlít a udělat z nich pomazánku. Z bůčku. Úplně úžasnou.
Logicky – na bůčkovou pomazánku potřebujete vepřový bok. A teď záleží, z jakého prasete ho máte. Pokud je to sto deseti kilový atlet s minimem tuku, počítejte s tím že pomazánka může být trochu suchá.
Když ale máte prase jako my, které se poráželo kolem 150 kil živé váhy , podobné problémy prostě nemáte. Dokonce pak přemýšlíte, jestli ta pomazánka nebude moc tučná. Pak možná podlehnete a přidáte kus plecka, aby to nebyla spíše libovější škvarková pomazánka – což by se klidně mohlo stát 🙂
Použít můžeme i vepřová žebra – ty obereme od masa, ale necháme kosti vypéct. Nezapomeňte že výpek budeme pak potřebovat k zalití skleniček s paštikou
Samotný vepřový bůček nakrájíme na kostky, stejně jako když děláme výpečky. Maso dáme na plech nebo do pekáče , můžeme ale nemusíme podlít trochu vody. Vydatně posypeme nedrceným kmínem a pepřem – a to je celý recept.
No, a samozřejmě posolíme. Solíme dost, u paštiky to nevadí. Je mnohem snazší to posolit teď než pak dosolovat samotnou bůčkovou paštiku. Vyzkoušeno …
Pak už jen necháme péct – pečeme na 200 stupňů dokud maso není krásně dopečené, občas promícháme. Na rozdíl od výpečků kde si hledíme krásné kůrčičky je u pomazánky z vepřového bůčku tohle úplně jedno – stejně to pak všechno umeleme.
Meleme ještě za tepla, hned po vyndání z trouby. Připravte se na to, že mastné bude úplně všechno. Na rozdíl od škvarků přeci jen kousky pečeného bůčku trochu vzdorují a sem tam to od mlýnku vystříkne. Zvlášť když jsou kusy bůčku ještě horké
Za tepla s tím do skleniček, není na co čekat. Samotnou namletou bůčkovou směs pak dáme do sklenic ( vybírejte spíš menší pokud to děláte jen pro sebe domů) a dolijeme výpekem který máme stále v pekáči.
Pokud ho máte málo, sáhněte po domácím sádle , rozpusťte ho a sklenice dolijete ( viz stránka Klobásy – recepty a domácí výroba) . Sádlo bude krásně konzervovat a celkově bude výsledek vypadat dost slušně
Zavařujeme ( či spíše tepelně upravujeme) v troubě, na dvě hodiny na 90 stupňů, dvakrát po sobě. Nebojte se, bůčková pomazánka se Vám nezkazí – nemá šanci to stihnout … 🙂