Uzení masa je jednou z nejstarších používaných technik pro konzervaci masa a masných výrobků (uzenin). Logicky, je to relativně snadné, jak provozně, tak i stavebně. Třeba oproti konzervaci masa do plechovek ( potřebujete stroj na jejich zavírání) nebo zavařování do sklenic ( potřebujete sklenice a víčka) je uzení jednoduché, a používá se už od nepaměti.
Pokud hovoříme o venkovní udírně, zapomeňte na drtivou většinu prefabrikovaných zahradních krbů, tvářících se jako udírna. Masa v nich spíše očoudíte, nežli vyudíte, a s velkou pravděpodobností jej budete spíše grilovat nebo péct než udit. Pořídit samozřejmě můžete i sofistikované udírny – především americké výroby, kde pomocí elektrických topných spirál , štěpek z tvrdého (především bukového nebo švestkového ) dřeva a regulační elektroniky můžete udit velmi čistě. Samotné uzení je však ale daleko jednodušší proces, nežli výrobci podobných zařízení líčí. Konec konců, udit se dá třeba v plechovém barelu zaklopeném vlnitým plechem .
Aby ale samotná udírna nějak vypadala, je řešení velmi snadné a jednoduché. Nemusíme hned vyzdívat velkou udírnu ze šamotových cihel nebo kamene. Můžeme se vyrobit venkovní dřevěnou udírnu. Nebojte se, neshoří 🙂
Samotná dřevěná udírna je vlastně krabice z prken ( pozor, musí se jednat o čisté dřevo bez jakékoli impregnace nebo nátěru) , doplněná o topeniště, které může mít různé podoby. Jednou z možností ve vyzdění ohniště ze šamotových cihel, rozměr ohniště by měl být uvnitř alespoň 40x40x50cm, samozřejmostí jsou zde dobře těsnící dvířka, které koupíme v obchodem pro kamnáře. Pomocí těchto dvířek můžeme dobře regulovat teplotu kouře a dbát tak na její správné udržení po celou dobu uzení. Kouř pak z prostoru ohniště vedeme obvykle trubkou ( ideální je keramika) o větším průměru – kolem 25cm. Trubka by měla být vedena od topeniště k samotné udírně v mírném spádu.Na dno udicí komory nad vyústění kouřovodu je dobré položit například na rošt na nožičkách misku na odkapávání tuku; zároveň se zajistí rozptýlení kouře pěkně do stran, až bude stoupat k uzenému masu.
Dřevěná udírna svépomocí
Další z možností jak postavit svépomocí dřevěnou udírnu, stavebně rozhodně snazší, je topeniště vložit přímo do samotného prostoru udírny. r. Pokud toto řešení zkoušíme vyrobit svépomocí, budeme potřebovat plechovou nádobu ( může se jednat třeba o plechový kbelík) , ve kterém nejdříve rozděláme oheň – třebas pomocí dřevěného uhlí, a následně pak žhavé uhlíky zasypeme vlhkými dřevěnými štěpkami nebo pilinami. Regulaci teploty kouře v udírně pak řešíme přímo na samotné komoře udírny pomocí otvoru, kterým do udírny přivádíme vzduch. Nedosahujeme zde však vysokých teplot a tak je dřevěná udírna vhodná spíše pro pomalejší postupy uzení masa a uzenin. Podobně to řeší ostatně i někteří výrobci – například udírny Weber. Ti samozřejmě nepoužívají udírnu dřevěnou, ale ze smaltovaného plechu, princip je však stejný a blíží se americkému způsobu uzení v barelu. Samozřejmě je třeba alespoň při prvních uzeních dbát zvýšené opatrnosti, aby nám udírna od horkého kovového topeniště nezačala hořet.
Foto Fotolia.com
Zdravim, mohu se zeptat, kde se vami testovana udirn da koupit. Dekuji s pozdravem Honza Foltan
Jasně, tahle udírna pochází odsud – https://www.grilykrby.cz/drevene-udirny/
MH
kolko by vysla taka udiaren 150x150x200 dakujem