Sádlo na slaninu vybereme podle toho, zda chceme mít tučnější nebo prorostlejší slaninu prorostlou masem. Sádlo oddělujeme od masa opatrně, aby se příčně nepořezalo, protože v hlubokých zářezech se slanina začíná nejdříve kazit. Ze sádla odřízneme krvavá místa, a části obsahující zbytky štětin. Velké díl rozdělíme na menší, okraje začistíme rovným řezem, a vyřízneme otvory pro zavěšení kusů sádla. Sádlo dobře předchladíme.
Při solení na sucho získáme tužší slaninu
Jednotlivé díly nasolíme při použití 0,5kg soli na 10 kg sádla, sůl do sádla vetřeme z obou stran. Předchlazené a nasolené kusy narovnáme nejlépe na rošt přes sebe, při ukládání jednotlivé vrstvy posypeme solí. Sádlo uložíme do lednice na 14 dní při 0 stupních.
Při solení v láku získáme vláčnou měkkou slaninu. Postup je obdobný jako při nasolení kýty. Lák připravíme z čisté soli.