Vepřová pečeně přestavuje nejhodnotnější maso každého prasete. Tvoří jí dlouhý hřbetní sval, jehož složení se mění v závislosti na místě jeho uložení. V přední části, kde navazuje na krkovici, jí tvoří větší sval s vrstvou tuku na povrchu. Velice kvalitní je sval označovaný jako panenská svíčková, uložení pod pečení v bederní části. pečeni obvykle na zabijačce nespotřebováváme, vzhledem k všestranném,u použití v kuchyni ji mrazíme, nebo jinak konzervujeme. Nejvhodnější konzervace je mražením – plátky s kostí či bez kosti, často ji udíme.
Maso z vepřové pečeně ( vepřové kotlety)je zvláště vhodné k přípravě minutek, hodí se na gril v jakékoli úpravě. Pečeme ji buď přírodně, nebo ji obalíme a smažíme, případně ji připravujeme na paprice nebo na houbách. Můžeme ji péci nebo grilovat na roštu nad otevřeným ohněm.