Ne, opravdu slyšíte správně – slovo zelenina ve spojitosti se slovem zabijačka. Při zabijačce jsou potřeba některé druhy zeleniny – a to především na zabijačkové pochoutky. Používány jsou hlavně proto, aby daly zabijačkovým jídlům určitou chuť a vůni. Mezi základní patří cibule, česnek, mrkev a další druhy. Kromě čerstvého česneku se používá česnekový koncentrát, sušený česnek a česneková pasta. Česnek se používá do většiny uzenářských výrobků, hlavně do výrobků trvanlivých.
Prakticky každý z receptů v sobě zahrnuje nějaký přídavek zeleniny – třeba domácí sulc a huspeniny se bez ní vůbec neobjedou, ale i jídla, do kterých byste to na první pohled neřekli – zabijačkový guláš nebo třeba jitrnice – obsahují docela velké množství zeleniny – převážně cibule.
Proto se už před zabijačkou při přípravných pracech nachystá potřebné množství zeleniny – a to především cibule – v dostatečném množství. Jakmile totiž zabijačka začne, vše běží ráz na ráz a není možné zdržovat řezníka loupáním cibule.