Upravené části masa vložíme do větší nádoby nebo kotle, ve kterém budeme maso vařit. Na dno položíme půlku hlavy, a na ni uložíme libovější části masa – plecko, lalok a nožičky. Kvalitnější části vepřového – kýty, větší části plecí, vepřovou panenku a další samozřejmě nevaříme, těch je do zabijačkových pochoutek škoda, Maso zalijeme vodou a vaříme do změknutí, obvykle necelé 2 hodiny. K masu pak můžeme přidat očištěnou zeleninu – celer, 3-4 petržele a 3-4 mrkve.
Vařené maso necháme trochu vychladnout, a pak obereme maso od kostí. Zbytky oškrábeme nožem. Kusy masa pokrájíme a rozdělíme na jednotlivé druhy zabijačkových výrobků:
- tlačenka – připravíme maso z hlavy a různé libové části masa
- jitrnice a jelítka – oddělíme tučnější části masa. Z povrchu vývaru odebereme tučný podíl vývaru a přidáme do směsi na jejich plnění
- vepřový ovar – použijeme lalok, podle chuti i jiné části masa