Vepřová střeva a žaludek poskytují tradiční obaly na různé zabijačkové speciality. Před upotřebením je ukládáme v teplé místnosti. Před zpracováním střev je rozložíme na pracovním stole. Sádlo z tenkých střev odřezáváme velmi opatrně, abychom střeva neprořízli nebo nepotrhali. Z tlustého střeva sádlo obereme ručně.
Tenké střevo použijeme na jitrnice, klobásy, popřípadě salámů. Žaludek a slepé střevo se používají na tlačenku a tlusté střevo na jelítka. Z tenkého střeva odstraníme povrchové blány a vytlačíme obsah. potom střevo obrátíme na rub, namočíme do teplé vody a důkladně propereme. Po vyjmutí z vody střeva zbavíme zbytku obsahu tak, že je proplachujeme pravou rukou mezi palcem levé ruky a výřezem ve škrabce. Očištěná střeva propereme ve studené vodě, opláchneme , zbavíme zbytků vody sevřením v dlani.