Vykrvené prase spaříme a zbavíme tak pokožky a štětin. Většinou paříme prase celé, oddělování kruponu se již provádí zřídka kdy. Působením horké vody se uvolní nejtenčí část kůže, a štětiny se potom snadno oddělují. Voda má být teplá kolem 60 stupňů, při takovéto teplotě paříme prase asi 3 minuty.Nejrychlejší je paření prasete v neckách. Do prázdných necek uložíme napříč dva dlouhé řetězy, do naklopených necek nakulíme prase a položíme jej na hřbet. Prase posypeme kalafunou a jeho spodní část polijeme vodou teplou 85-90 stupňů. Potom tahem za řetězy zvíře převrátíme, posypeme jeho horní část kalafunou a polijeme znovu horkou vodou. Pomocí řetězů prase v neckách ještě 2-3x převrátíme. Smykem řetězů po těle potom strháváme pokožku i se štětinami,. a prase je stále v neckách.
Prase potřebuje důkladně očistit
Po opaření odstraňujeme pokožku a štětiny při paření v neckách smykem řetězů a na hlavě dočištěním škrábacími zvonky. Nožičky zbavíme štětin nejlépe rukou po polití čerstvou horkou vodou.Po očištení opařeného prasete můžeme kůži ještě opálit lampou nebo propanbutanovým hořákem, abychom odstranili jemné zbytky štětin. Po opálení prase ještě omyjeme studenou vodou a odstraníme ohořelou pokožku.Další zpracování prasete je nejsnadnější ve svislé poloze. Zvíře upneme za zadní nohy, a to tak, že obnažíme šlachy a konce rozporky protkneme těsně nad hlezeními klouby. Po vytažení prasete vzhůru řetízky nebo lano zajistíme, a celé prase omyjeme vodou. Kůži dočistíme nožem tak, že ho zbavíme i vodního filmu na povrchuSdílet2