Správná česká domácí zabijačka se bez pořádného kotle prostě nemůže obejít. V české kotlině se synonymem pro kotel na zabijačku stal klasický brutar. Jednoduchá konstrukce kotle umožňuje topení pevnými palivy, převážně pak kusovým dřevem. Obvyklý objem kotle je 100 litrů, v nabídce bazarů ale nejdete i menší objemy. Vedle plničky (nabíječky) klobás naprosto nezbytná čásat každé domácí zabíjačky
Kotel = snadná obsluha a odolnost
Obrovskou výhodou kotle je jeho praktická nezničitelnost, a velmi snadná obsluha. Od začátku domácí zabijačky se kotel prakticky nezastaví. Velké množství horké vody potřebujete na čištění prasete jeho a oplachování . V kotli ale vaříme i zabijačkové pochoutky – ovar, jitrnice, jelita, tlačenky a nakonec i zabijačkovou polévku.
V jakém zápřahu takový kotel na zabijačku celý den je vidíte v následující galerii