Naprosto nezbytnou surovinou kterou každý řezník na domácí zabijačce potřebuje je kalafuna na prase ( někdy také označovaná jako smola na prase) . Jakmile se totiž čuník porazí a navalí do necek, přichází její čas. Právě díky ní se veškeré štětiny z vepřové kůže dostávají jednoduše ( tedy relativně jednoduše) pryč, Samotná kalafuna, ač na první pohled vypadá jako chemikálie, je přírodní produkt. Jedná se o vyčištěnou a upravenou smolu z borovice, umletou na jemný bílý prášek.
Kalafuna – efektivní odstraňování štětin z kůže vepřů
Při normální pokojové teplotě je kalafuna jemný bílý prášek, který ale své vítanosti velmi rychle změní po styku z horkou vodou. V horkém stavu pak reaguje jako silná kyselina, a i to napomáhá velmi efektivnímu odstraňování štětin z kůže vepřů. Tady už přijdou na řadu i další nástroje – řetězy, zvonky, při čištění i ostrý řeznický nůž nebo plynový hořák na opalování zapomenutých štětitn z kůže vepře.