Minimálně jednou týdně mi dojme reportáž (obvykle pocházející z České televize) o tom, jak jsou na tom chovatelé prasat špatně a jak se díky cenám nastaveným velkými obchodními řetězci vlastně vepřové maso vůbec nevyplatí produkovat. Pak si samozřejmě rychlým střihem přihřeje svou politickou polívčičku nejmenovaný senátor a funkcionář Agrární komory s proslovem o dotovaných dovozech ze zemí Evropské Unie, a člověk má pocit, že vepřové bude v Čechách skoro zadarmo. Pořád to samé, liší to jen v pozadí reportáže – fakt nevím, proč jako pozadí je vybíraný prakticky pořád stejný obchod – asi to je z Kavčích hor k němu nejblíž a redaktoři šetří benzín – jiné vysvětlení mi nenapadá 🙂
Cena rozhoduje i u vepřového masa
Na druhou stranu – tlak řetězců na cenu je určitě obrovský – třebas takový vepřový bůček za 79,- Kč za kilo nebo vepřová kotleta za necelou stovku – to jsou asi opravdu ceny, na které se běžný maloproducent dostane fakt asi dost těžko. Cena je rozhodující – a přes všechny možné průzkumy o tom, jak lidi chtějí dobré maso klidně za vyšší cenu je realita někde jinde – hlasování peněženkou to dokazuje 🙁
Takové Tesco nebo Globus v ceně asi neporazíte, a honit se za tím být tak levní jako oni třeba na vepřovém bůčku mi prostě přijde jako předem prohraný boj. A tak jsem si při sledování té reportáže vzpomněl na jednoho kamaráda, od kterého jsem dostal zajímavý tip – jestli už jsem prý vyzkoušel úžasnou vepřovou pečeni, které se nechá u nás koupit. Poslal mi mail i s odkazem na jedno pražské řeznictví. Firma Naše Maso mi nic moc neříkala. Když jsem si tu stránku našel, nestačil jsem se divit. Úplně v první chvíli jsem si myslel, že se jedná o nějaký vtip, že se někdo musel zbláznit. Vepřová kotleta z kostí za necelé čtyři stovky. Vepřový bůček za 250,- kč za kilo. To jsou ceny, které fakt překvapí.
Další myšlenka byla – to musí být nějaký bio. Mám tedy k biopotravinám dost vyhraněný názor, ani ne kvůli ceně jako spíš kvůli marketingové omáčce která se okolo biopotravin šíří. Jenže chyba lávky, tohle žádné bioprodukty nebyly. Nikde žádné pečetě biokvality ani nic co by se tomu z těch veselých razítek typu „Klasa“ atd blížilo. Prostě maso, nabízené v jednom pražském řeznictví za dvojnásobek, možná až trojnásobek běžné ceny.